АКЦЕНТИ

ДБГ настоява за единна електронна система за прием в първи клас
Публикувано на 13.06.2017 в Актуално, Акценти, прочетено 301 пъти

От „Движение България на гражданите“ ще настояват да се въведе единната електронна система за прием в първи клас, което ще доведе до публичност и прозрачност на приема.

От ДБГ ще предложат промени в наредбата на Столична община, с което да се избегнат проблемите с неприети първокласници в близките за тях училища.

Според Виолета Донева, член на Националния съвет на ДБГ, приетият от СОС механизъм на класиране в първи клас води  изкривяване и създава възможности за манипулация чрез създаване на неработещи фирми в района на училището, за да бъдат спечелени допълнителни точки. Това оставя много от децата от кварталите извън близките училища и води до напрежение в обществото, каквото видяхме миналата седмица, коментира Донева.

Сред предложенията е да се фиксира минимален срок от една година, в градовете с районно деление, за наличието на постоянен или настоящ адрес на родителите или настойниците на детето, кандидатстващо за прием в първи клас, както и да има по-строг контрол от общините при регистрацията по настоящ адрес.

От ДБГ предлагат да няма натрупване на точки за живеещи и работещи в един и същ квартал, а да се избира един от двата критерия. Освен това от Движението считат, че завършилите детска градина деца от същия квартал трябва да имат предимство.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта