АКЦЕНТИ

Калоян Петров, ДБГ-Стара Загора: Местната власт употреби хората на референдума
Публикувано на 18.06.2017 в Актуално, Акценти, прочетено 118 пъти

Старозагорските депутати спешно да внесат в Парламента мораториум срещу застрояването на зелени площи в Бедечка и в градовете и приемат закон за защитата им, призова Петров

 

Местната власт употреби хората на референдума. Отговорността е политическа, наказателна и морална. От ДБГ ще внесем отворено писмо до премиера Борисов с предложения за решаване на казуса Бедечка, коментура Калоян Петров, областен координатор на "Движение България на гражданите" в Стара Загора. 

Референдумът не успя. Дали хората не вярват в този инструмент на пряка демокрация, дали още нямаме културата за участие в управлението или сме разколебани в легитимността на политическото управление, дали отказаха да станат съучастници в опасната игра на общината да се измъкне от казуса през хората, дали ГЕРБ премериха рейтинга си в Стара Загора, са въпроси, към които спешно трябва да се обърнат политиците. Казусът Бедечка може и влезе в учебниците по политология, но по-важното е, че той не е прецедент, а национален въпрос, който иска спешно държавническо решение, коментира във фейсбук страницата си Петров. 

Възхищавам се на активистите на Запазете Бедечка заради вярата, постоянството и ентусиазма, който вложиха в каузата си. Тя не е загубена. 

Осъждам политическите сили, те са поне три, които открито флиртуваха със зелените и се опитаха да ги употребят, легитимирайки се през тях. Най-гореща беше целувката от ГЕРБ. От нея се роди референдумът, тя успокои протестиращите и замалко ги накара да повярват, че може и да успеят. В какво – да изградим парк на едрите собственици, да дадем зелен семафор на общината да харчи от нашите пари за инфраструктура, а междувременно разбрахме, че имало решение, което удовлетворявало и двете страни. Отново питам: кому беше нужен референдумът? Защо осигурихме спокойствие на Общината с нашите 200 000 лв. ?

Защо в опиянението си от някакъв успех не видяхме, че въпросът беше подвеждаш. От една страна той пита само за незастроените към някакъв момент площи, а от друга декларира, че каквато и да е сумата за парк или не – тя е от общинския бюджет.

Управляващите бяха сигурни в провала на референдума заради горните обстоятелства и по тази причина бяха така настоятелни той да се случи. 
Затова призовавам местните народни представители незабавно да внесат искане за мораториум срещу застрояването на зелени площи в градовете и спешно да започнат работа върху закон за забрана на строителство в тези площи.
Междувременно искрено се надявам на бързата реакция на премиера Борисов в защита на топ кметовете си, които му спечелиха последните избори, а сега до един май имат този проблем. 

За незаконосъобразността на въпроса, за решението на съда, което ще дойде след още няколко дни и за това как се употребяват собствените ти граждани, вече сме говорили. 
 

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта