АКЦЕНТИ

Меглена Кунева: Кабинетът трябва да заеме категорична позиция по казуса с Каталуния
Публикувано на 05.10.2017 в Актуално, Акценти, прочетено 72 пъти

България трябва да изрази своето мнение по референдума в Каталуния, така както направиха вече европейските институции, както и премиерите на повечето държави. От нас се очаква това и защото вече сме в тройката председатели на ЕС. Нека не оставяме никакво съмнение, че председаелството ни вече е започнало и имаме мнение. Според мен българската държава в лицето на правителството трябва да заяви, че водещи в преценката са върховенството на закона и воденето на диалог. Референдумът противоречи на конституцията и е нелигитимен. Това е единствено правилната позиция.

Това каза пред телевизия Блумбърг Меглена Кунева, първи български еврокомисар и вицепремиер по европейските въпроси 2014-2016 г.

Това е вътрешен за Испания въпрос и затова правителството й не приема трета страна за медиатор на спора между Каталуния и националната власт. Обратното би означавало да се признае, че имаме на практика сепаратизъм. Призивите за диалог от страна на европейските политици трябва да бъде чут от всички в Испания. Има толкова много печални исторически примери, които могат да се цитират в европейската ни история, катастрофи, които е можело да бъдат предотвратени през спазване на закона и неговата обединяваща сила.  Сигурна съм, че испанците ще бъдат на висотата на демокрацията, която са защитавали.

Прави впечатление и нещо друго - дори при сепаратистки гласове никъде принадлежността към Европа не се поставя под съмнение.
Още един довод за това колко ни е нужен Европейския съюз и обединението на гражданите.
Мисля, че трябва сериозно да се обмисли единия от вариантите за развитие на ЕС - федерализацията.
Във федерална Европа виждам шанс за по-голяма защита и гаранция за функционирането на националните държави, коментира Кунева.

Според думите й в края на годината започва дебатът за бъдещето на Европа и „Бялата книга“ с различни сценари за развитие,  който ще продължи и по време на българското председателство. България няма позиция и визия, не сме подготвени за този разговор, каза Кунева.

Паралел между Каталуния и Косово не може да бъде правен. Много жалко, че тези думи прозвучаха при визита в България.  При вторите отделянето им беше процес от разпадането на една федерация и следствие от тежки престъпления срещу хората. Референдумът в Каталуния е неконституционен и цели сепаратизъм. Българският премиер пропусна това обяснение на думите на сръбския си колега.

Относно членството на България и Румъния в Шенген Кунева бе категорична, че не бива то да се използва от партньорите в ЕС за наказание за незавършена съдебна реформа или липса на борба с корупцията. Ако искат да ни накажат да спрат еврофондовете, но да се  поставя под въпрос сигурността на всички европейски граждани, не е правилно и многократно съм го казвала на Европейски съвети, добави тя.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта