НАУЧИ ИСТИНАТА

Движение България на гражданите: Оправданията на министър Дянков са несериозни
Публикувано на 23.01.2013 в Актуално, Научи истината, прочетено 1715 пъти

Оправданията на Администрацията на Министерския съвет (АМС) и на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, с които се опитват да отрекат безспорните факти, че едва петима от 212 новоназначени след 1 август 2009 г. служители на АМС, звучат най-малкото несериозно.

С 97 запитвания по Закона за достъп до обществена информация от секторна група “Администрация” при “Движение България на гражданите” безспорно установихме, че словом и цифром само петима (5) са служителите, назначени след конкурс в администрацията на оглавявания от премиера Бойко Борисов Министерски съвет. Поне пет са законните начини, за да постъпиш в държавната администрация без конкурс и без подбор и очевидно всичките са били използвани в една или друга степен. Нашата активност и желанието ни държавната администрация да работи прозрачно, даде резултат. След явното осъзнаване на проблема с лавината от назначения без конкурс, едва в края на декември 2012 г. Министерския съвет прие промяна в наредбата, с която тази възможност се ограничава.

Разбира се, че всяко от изключенията при постъпване на държавна служба без конкурс има смисъл и има своите предимства, но за съжаление нормата отдавна е премината. Не можем да приемем за редно ¾ служители, назначени в цялата държавна администрация по времето на мандата на ГЕРБ, да са без конкурс. Да твърдиш, че около 70% от назначените без конкурс са по заместване на излезли в майчинство и от закрити ведомства, е крайно несериозно и обидно за младите майки. Истината е, че местата на младите майки се използват като параван, зад който се крият хиляди назначения за по няколко месеца, след което, отново без конкурс, “калинките” на ГЕРБ се прехвърлят на свободна длъжност. От “Движение България на гражданите” категорично заявяваме, че управленската ни програма в сектор “Администрация” ще премахне този порочен модел.

Експертна група "Администрация"

Тагове: Движение България на гражданите, Меглена Кунева, ГЕРБ, БСП, Избори, Манипулации, Коалиция, ДПС, Партия, Борисов, Администрация

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта