НАУЧИ ИСТИНАТА

800 млн. евро са договорените средства за образование и наука за периода 2007-2013 година
Публикувано на 25.01.2013 в Научи истината, прочетено 1940 пъти

“Твърденията на министър Сергей Игнатов, че за периода 2007-2013 г. не са договорени европейски пари за българското образование и наука не отговарят на истината”. Това коментира проф. Камен Велев, председател на Контролния съвет на “Движение България на гражданите”.

Велев бе категоричен, че такива пари са договорени в процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз и те се съсредоточават в три оперативни програми. По ОП “Конкурентоспособност” има 250 млн. евро за научни изследвания и иновации, ОП “Човешки ресурси” разполага със средства по две направления – за образование, отговарящо на пазара на труда (250 млн.евро) и за достъп до образование и социално приобщаване (200 млн. евро). Още 100 млн.евро има по ОП “Регионално развитие” за подобряване на образователната инфраструктура.

“Екипът на г-жа Кунева е договорил общо 800 млн.евро за наука и образование. Друг е въпросът как тези средства се усвояват”, коментира проф. Велев. Той уточни, че от 12 новоприсъединени страни към ЕС, единствено Чехия е договорила целево средства за наука и образование, а Словакия само за образование.

Припомняме, че още преди две седмици лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева изрази съжаление, че “очевидно в края на мандата управляващите и, в частност просветният министър, нямат представа, че България разполага с 800 млн.евро за наука и образование”.

От “Движение България на гражданите” припомняме, че в бюджета за 2009 г. средствата за образование са били 4,2% от БВП, докато при управлението на ГЕРБ те са намалени на 3,5% от БВП.

проф. Камен Велев, председател на Контролния съвет на "Движение България на гражданите" пред БТВ

Тагове: Движение България на гражданите, Меглена Кунева, ГЕРБ, БСП, Избори, Манипулации, Коалиция, ДПС, Партия, Борисов, Камен Велев, Образование

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта