НАУЧИ ИСТИНАТА

ЕК: Кунева е в БНП Париба с наше разрешение
Публикувано на 21.04.2013 в Медии, Научи истината, прочетено 3246 пъти

Първият български еврокомисар Меглена Кунева е влязла в Управителния съвет на френската БНП Париба след изричното разрешение на Европейската комисия. Това става ясно от отговор на Представителството на ЕК в България, което БГНЕС получи след отправено запитване до Комисията.

На 14 април 2010 г. Кунева е поискала разрешението на Комисията да приеме назначение като член без изпълнителни функции на Управителния съвет на финансовата институция. На 15 юни 2010 г. Комисията издава необходимото разрешение, става ясно още от отговора на Представителството на ЕК в България, в което се посочва, че "Меглена Кунева е спазила съответните задължения, както изисква Кодексът за поведение на комисарите".

След изтичане на мандата й като еврокомисар, Меглена Кунева е спазила и изискванията на Европейската комисия, според които всяка година трябва да "информира Комисията за своите приходи от професионална дейност през първите три години от напускането на поста".

От пресофиса на "Движение България на гражданите" смятат, че становището на ЕК ясно доказва, че Меглена Кунева винаги е спазвала изискванията. "Проверките, през които преминава всеки комисар, докато е член на ЕК и задълженията да спазва Кодекса на комисарите след изтичането на мандата му, са най-големите гаранти за прозрачност и липсата на каквато и да е възможност за конфликт на интереси", коментираха от Движение БГ. Те припомниха, че Меглена Кунева е "единственият представител от Източна Европа в Управителния съвет на шестата банка в света, заедно с водещи европейски индустриалци, финансисти и уважавани общественици".

"Г-жа Кунева не участва в прякото ръководство на банката", подчертаха от Движение БГ и припомниха, че като член на Управителния съвет на финансовата институция Кунева е трябвало да закупи 10 броя акции на обща стойност 1080 лева, което напълно опровергава твърденията, че "Меглена Кунева има значителен дял в БНП Париба". От "Движение България на гражданите" припомниха, че председателят на партията вече е съобщила, че няма да подновява мандата си в Управителния съвет на финансовата институция.

Тагове: БНП Париба, Меглена Кунева, ЕК, избори, банка, Движение България на гражданите

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта