МЕДИИ

Проф. Даниел Вълчев, зам.-председател на „Движение България на гражданите”: Правителство с ниска подкрепа не може да прави реформи
Публикувано на 09.04.2014 в Актуално, Акценти, Медии, прочетено 851 пъти

- Каква цел си поставя Реформаторският блок, в който вашата партия е сред най-големите, за евровота?

- Ние не си поставяме такива цели, другите партии гледам, че правят такива сметки, ние не сме по сметките. Нашето присъствие, целта ни - и преди това, и сега, е да върнем нормалността на България.

- Възможността да се гласува преференциално няма ли да скара партиите от блока наново? Допускате ли обрати?

- В крайна сметка повечето български граждани искаме, освен да гласуваме за партии, и да гласуваме за личности. В този смисъл сега законът дава тази възможност, друг е въпросът, че не е по най-добрият начин, както ние призовавахме, но законът е такъв, какъвто е. Това, че ще има някакво състезание между кандидатите, от наша гледна точка е добро.

- Как виждате политическата ситуация в страната след евроизборите?

- Според мен на България й предстоят парламентарни избори след не много време и моята логика е такава – мнозина мислят, че ако БСП и ДПС получат лош резултат, това ще ги доведе до избори и те ще бъдат принудени да отидат на избори. Според мен, и при добър резултат за тях, предсрочните избори са напълно възможни. И световният опит показва, че едно правителство с толкова ниска степен на обществено доверие не може да прави политики в сериозните области. Допускам, че самите партии в управляващата коалиция си дават сметка за това, така че от тук насетне до една година ще има нови избори.

- Затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС до какво ще доведе?

- Сложете червена точка и ще ви кажа (усмихва се). Опитът показва, че в България всичко е възможно, още повече че ние и на предходните избори казвахме, че разликата между БСП, ДПС и ГЕРБ не е много голяма. Ние тогава обяснявахме защо не можем да влезем в коалиция с нито една от тези партии. Разликата не е голяма, това, което отличава Реформаторския блок от останалите формации, които участват в тези избори, е едно основно нещо. България се нуждае от доста сериозни промени в много ключови области. Не виждам коя от тези партии ще направи тези промени. ГЕРБ имаха тази възможност – но какво точно промениха в образованието или в здравеопазването, или в социалната област. Да припомня, че щяха да правят тежка пенсионна реформа, след това я отложиха за 2020 година, след това изненадващо я приеха, след това я отмениха. И всъщност ние вероятно сме единствената нация в Европа и света, в която хората не знаят на колко години ще се пенсионират. Кодексът за социалното осигуряване се променя средно между 7 и 8 пъти годишно… Да не говорим за здравеопазването. Ние харчим сериозен процент от брутния вътрешен продукт, пациентите не са доволни, лекарите не са доволни, никой не е доволен от системата. Това е големият въпрос – ще се правят ли някакви промени. А иначе, за да се задържи властта, могат най-различни комбинации да бъдат правени…

- Адекватни стъпки ли прави образователното министерство?

- Аз съм леко пристрастен, тъй като с министърката сме съученици от началното училище “Кирил и Методий” във Варна, така че не очаквайте да кажа нещо лошо. По-скоро да кажа кой е ключовият въпрос в образованието. От собствен опит мога да кажа, че в тази сфера много трудно се правят реформи. Навремето след всеки изпит в университета по български и история винаги излизат кандидатстудентски бисери. Преди години имаше много известен такъв за освобождението на България от турско робство, където едно дете беше написало: всички искали, но нямало кой. Въпреки че това езиково не е много правилно, но така е и в образованието. Общо взето е ясно какво трябва да направим, но никога няма кой. Проблемът е, че това са тежки системи, които, когато направиш каквато е да е промяна, винаги има недоволни. Едно правителство с 20% подкрепа не може да прави промени, защото улицата ще го накаже във всеки един момент.

- Познавате от дете министъра на образованието, а с настоящия премиер бяхте министри в едно друго правителство. Свързва ви и една доста неудобна ситуация в стил “седянка”. Все пак каква оценка персонално поставяте на г-н Орешарски?

- Още веднъж да казва – последният човек съм, който вижда живота в черно-бяло, т.е. няма как да чуете от мен, че едно правителство е само с добри, а друго – само с лоши министри. Според мен не това дава облика на едно правителство, а дали то има политическа воля и достатъчно политическа подкрепа да направи необходимите промени за страната. На това правителство това му е проблемът – не че Орешарски е лош. Той според мен е по-компетентен от предния премиер, някой съмнява ли се в това? Но какво от това – нищо! Въпросът не е в личността Орешарски, нито в личността Клисарова, той въобще не може да дойде до личността. За да дойде до личността, те трябва да имат силна воля и силна обществена подкрепа. Това правителство е на режим на оцеляване още откакто дойде на власт, а когато си в такъв режим, ти не мислиш да строиш къща. Ти гледаш как да се завиеш, да се стоплиш и наядеш и с това се изчерпва денят ти….

- А как си представяте следващото българско правителство?

- Ами оптимистична или песимистична прогноза искате?

- Реалистична, ако може.

- Първо да припомня, че от изборите за Европейски парламент правителството поне технически няма да бъде повлияно. Първото, което си мисля, че трябва да бъде преодоляно, е в рамките на този парламент да има друго правителство. Това е много важно, технически е възможно, но би било много тежка грешка и би затворило много пътища пред страната. На второ място, правилно би било, ако тази ниска обществена подкрепа продължи, есента или зимата, или пролетта да има нови парламентарни избори. Това не е въпрос на обичам – не обичам, а на разум. От там насетне ние се надяваме, че Реформаторският блок ще е на терена. Защото България се нуждае от промени.

Интервю на проф. Даниел Вълчев за в-к Борба.

Тагове: Проф. Даниел Вълчев, зам.-председател на „Движение България на гражданите”, реформи, Реформаторски блок, евровот

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта