МЕДИИ

Меглена Кунева в Кърджали: Евроизборите са референдум за мястото ни в ЕС, нашите проблеми са проблеми и на Съюза
Публикувано на 16.04.2014 в Актуално, Акценти, Медии, прочетено 837 пъти

Предстоящите европейски избори са референдум за мястото на България в ЕС. Ние настояваме което е полезно за нас, да е важно и за ЕС. Това подчерта на пресконференция на Реформаторския блок в Кърджали водачът на листата на Блока Меглена Кунева. Според нея, България след влизането си в ЕС е спряла присъединителните си процеси към Шенген, еврозоната, Банковия съюз и енергийния съюз на Европа.

Реформаторският блок предлага България да стане съосновател на Европейския енергиен съюз. Това ще осигури поне с 30 % по-ниска цена на газа, защото ЕС ще договаря доставките на едро, като съюз, а не всяка страна на дребно, обясни Кунева и добави, че това ще се отрази на цените на всички продукти по производствената верига. Кунева каза, че Европа усилено работи по иновации, наука и високи технологии, вкл. по модернизиране на селското стопанство и подобряване на породите в животновъдството, и България трябва да влага повече наука в производствата си, за да е конкурентна на европейския пазар.

Радан Кънев напомни, че за да се откъсне от енергийната си зависимост от Русия и за да не става заложник на трети страни, България отдавна е трябвало да е изгради алтернативните си трасета за доставки на газ с Турция, Румъния и Гърция. Ако преди 4-5 години България беше направил това, сега би се намалили цената на газа поне с 15 %, отбеляза той.

Божидар Лукарски, шеф на Предизборния щаб, обясни, че България не усвоява парите от европейските фондове, защото администрацията не може да работи под политическия натиск, на който е подложена. Борба с корупцията и непрозрачността при разпределянето на парите няма, а управляващите от БСП и ДПС не знаят как да овладеят кризата след предупреждението на ЕП за спиране на еврофондовете. Меглена Кунева подчерта, че РБ  е гарант за връзката между ЕС и приоритетите на България като пълноправен член – по-високи доходи за хората, работни места, енергийна независимост на страната.

Радан Кънев каза, че след месец българите ще правят избор между ментетата в политиката и отговорните политически сили. Корман Исмаилов добави, че партията на Бареков клевети РБ, цялата медийна група, която подкрепя проекта му, бълва антиевропейски тези, а негови функционери се хвалят със сериозно финансиране.

Имаше сигнали за спуснати отгоре директиви за издигането на Пеевски в листата на ДПС, каза още Исмаилов и обобщи, че става дума за груба подмяна на желанието на избирателите в Кърджали и региона. Пеевски е основен акционер на ДПС, а Местан е изпълнителен директор на ДПС, подчерта още той и бе категоричен, че РБ ще се бори за доверието на всеки избирател в региона.

Висока избирателна активност на евровота на 25 май се очаква, според реформаторите, като не се изключват провокации и манипулации, насочени срещу РБ.

Тагове: Меглена Кунева, Кърджали, Евроизбори, референдум, ЕС, Шенген, Реформаторския блок, водач нa евролиста, лидер на "Движение България на гражданите"

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта