МЕДИИ

Меглена Кунева: България трябва да е основател на Европейския енергиен съюз, което ще осигури поне 30 % по-евтин газ
Публикувано на 26.04.2014 в Актуално, Акценти, Медии, прочетено 853 пъти

Категорична съм, че България трябва да е основател на Европейския енергиен съюз, което ще осигури поне 30 % по-евтин газ, защото като ЕС можем да договорим по-изгодна цена, отколкото всяка страна от Съюза сама за себе си. Либерализацията на енергийния пазар е голямата ни цел - в момента само 9 страни в ЕС са с напълно либерализиран пазар, останалите имат различни регулации в този сегмент.

Това каза при участието си в дебата „Енергийни политики“ Меглена Кунева – водач на листата на Реформаторския блок. Дебатът се проведе в рамките на проекта „Да говорим на открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда“ и в него участваха представителят на ГЕРБ Андрей Ковачев, водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева и председателят на Партия „Зелените“ Борислав Сандов. От поканените управляващи партии - БСП, ДПС и Атака – представители нямаше.

Меглена Кунева подчерта, че независимост на българската енергетика от Русия, стойност на енергията за индустрията и ползи за потребителите са трите важни неща, които трябва да водят енергийната стратегия на България, каквато в дългосрочен план още не е направена. Съжалявам, че България се отказва и от "Набуко" - проект, който ние сме заложили в програмата на ДБГ като високо приоритетен и Реформаторският блок също приема за важен, каза тя. Кунева добави, че Докато Европа вече мери енергията в т.нар. „негават“ – количество спестена в производството енергия, то България задълбочава енергийната си зависимост от Русия с проекти като „Южен поток“, по чиито тръби, по думите й, ще тече зависимост, не газ. Кунева разкритикува остро честите промени в правилата в енергийния сектор, които ощетяват най-вече интереса на потребителите. Да питам ли къде сме заложили критерий интелигентност в десетките написани стратегии за икономическо развитие, транспорт, енергетика, индустрия, каза тя, като прогнозира, че поведенческата икономика ще е шлагерът на следващия икономически етап, по което управляващите нямат разбиране.

Защо в Скандинавските и Балтийските страни например потребителите имат интелигентни устройства за измерване на потреблението си с възможност да го сравняват с потреблението на съседите си, забележете, а в България това да не е възможно, попита Кунева в контекста на темата за поведенческата икономика.

Не употребявайте думата реиндустриализация - Европа говори за индустрилизация, а това "ре" издава носталгията на БСП по миналата планова икономика. Да се наливат бюджетни пари в стари заводи, олигарси да ги ползват и после отново да се продават на близки до властта хора - това не е да индустриализираш държавата си, допълни Кунева. Тя каза, че индустриализацията изисква наука в производството, енергийна независимост и различни доставчици, но и права на потребителя. Когато не иска да отоплява дома си чрез топлофикацията, потребителят трябва да може да й каже "не", както може да смени банката, интернет-доставчика си и мобилния си оператор - смяна на доставчика на ток е възможна в много европейски държави, подчерта Кунева.

Според нея българите като други европейски граждани трябва да могат сами да определят и да се информират за микса на ползваната в домакинствата енергия. Тя обясни, че в единната сметка за ток, въведена от нея като комисар по правата на потребителите в 14 страни в ЕС, тази информация е достъпна. В България собствения ни регулатор не прие да я въведе, добави Кунева, като подчерта, че реформаторите си поставят като основен приоритет енергийната независимост на България и българските потребители и създаването на Европейския енергиен съюз. В рамките на дебата Кунева каза, че не се развиват и политики по отношение на уязвимите групи потребители и енергийно бедните хора, за които ДБГ преди повече от година предложи създаването на Фонд за подпомагане на енергийно бедни хора, чиито разходи за ток са много високи в процентно съотношение спрямо доходите им.

По-късно в профила си във Фейсбук Меглена Кунева благодари на Сдружението за изследователски практики за добрата организация и интересните дебати и изрази готовност да продължи участието си и в темите за селските райони, земеделието и климатичните промени. Там България изостава и като общество трябва да говорим за това, пише още Кунева във Фейсбук-профила си, като подчертава, че на снощния дебат за енергетиката представители на БСП и ДПС не е имало.

Тагове: Меглена Кунева, България, Европейския енергиен съюз, 30 % по-евтин газ, Реформаторски блок, ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака"

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта