МЕДИИ

Настимир Ананиев: Никой няма интерес от война, даже и Русия. РБ е за спазване на ангажиментите ни към НАТО
Публикувано на 12.02.2015 в Актуално, Акценти, Медии, прочетено 446 пъти


Никой няма интерес от война, даже и Русия, която в момента показва зъби, защото се опитва да се върне в голямата игра. Това каза в интервю за Радио К2 депутатът от РБ (ДБГ) Настимир Ананиев. Той разясни, че действията на Русия са в отговор на санкциите, които й бяха наложени, а също и на изключването й от Г8. Искат да покажат, че все още са глобалната сила, и да се върнат на масата като нормални партньори, каза Ананиев.
Като изключим провокациите на БСП и Атака и информацията, която те изнасят, че едва ли не се готвим за военни действия, всички нормално мислещи хора искаме мирно разрешаване на конфликта в Украйна и спиране на военните действия.
Загрижени сме за българската диаспора в Украйна, знаете, че имаме 200 хиляди сънародници там, а 6 хиляди са пряко засегнати от конфликта и живеят в условията на гражданска война. Затова в Народното събрание гласувахме да има комисия, която да се грижи за българите там, но и не само за тях. Имаме около 2 милиона сънародници зад граница и идеята за тази комисия е да подпомага изпълнителната власт при решаване на проблемите им.
На заседание на Министерския съвет се е взело решение за оказване на хуманитарна помощ на Украйна и за облекчаване на визовия режим, така че се предприемат конкретни стъпки и се надявам да помогнем на хората с български корени в Украйна, заяви Настимир Ананиев.
На въпрос за раздалечаването на позициите на САЩ и някои страни от ЕС по повод въоръжаването на Украйна, Настимир Ананиев отговори, че със сигурност има нужда от Консултативен съвет при президента, на който да се изясни позицията на България по отношение на конфликта в Украйна.
Военните действия се водят само на 400-500 километра от България, този факт е обезпокоителен, каза Ананиев. Мисля, че на Русия трябва да се покаже ясно, че проблемът трябва да бъде решен по дипломатически път. Ако проблемът бъде подценен, може да пострада цяла Европа. Затова от РБ излязохме с декларация, която беше прочетена от съпредседателя на ПГ Найден Зеленогорски, в която настояваме България да подкрепи категорично мерките на нашите съюзници от НАТО и ЕС за решаването на конфликта, но и за спазването на международните договори. България е член на НАТО и трябва да се държи като такъв, макар че получаваме много критики за откриването на Команден център. Настояваме също да се ползват всички механизми за гарантиране сигурността на страната. Знаете, че членството ни в Шенген е приоритет на вицепремиера Кунева, и това е така, защото нашето влизане там е ключово за сигурността – както нашата, така и на Европа, не само заради конфликта в Украйна, но и заради напрегнатата ситуация с Ислямска държава. Декларираме и че трябва да се постигне широк консенсус за установяване на мир и стабилност в Европа.
За изграждането на Командния център на НАТО Ананиев обясни, че се изисква решение на Народното събрание за допускането на военни офицери, което ще бъде обсъдено в няколко парламентарни комисии и до няколко седмици ще бъде подложено на гласуване. Но става дума за 40 човека, 20 от които чужди офицери, и за 14 танка, които ще влязат на територията ни, общо 70 единици, като са включени камиони и друга техника в това число. Като член на НАТО не можем да искаме само правата, без да поемаме задълженията. Няма нормален човек, който да не се безпокои от възможността за война, но трябва да се предприемат необходимите действия, за да се предпазим. Знаете, че бюджетът на армията ни е орязан, така че при наличието на военни действия в близост до територията ни сме длъжни да се погрижим за защитата ни, каза Ананиев.
Настимир Ананиев отговори и на въпрос за изграждането на газов хъб и съобщението на премиера Борисов, че необходимата инвестиция е 2 милиарда и 200 милиона евро. Това е едно предложение на България, идеята е част от финансирането да дойде по плана „Юнкер“, но разговорите са все още в начален етап, разясни Ананиев. Разговорите за него минават през идеята за Европейски енергиен съюз, която РБ повдига от доста време. Не трябва да подценяваме факта, че сме в конкуренция с Турция. Нашето единствено предимство е, че сме част от ЕС, но решението не бива да се отлага, защото и самата Турция кандидатства за член на ЕС.
Конекторните връзки между България и съседните ни Турция, Гърция, Сърбия и Румъния са приоритет за ЕС и те ще бъдат изградени, категоличен беше Настимир Ананиев.
Попитан за разработката „Червеите“ Ананиев каза, че става дума за 7 вида СРС, като само един от тях е подслушването и са различни методи за събиране на информация. Скандалът е в това, че чрез фалшиво искане за достъп до централната система на МВР, тази информация за 300 дневен период е дадена и в момента не знаем в чии ръце е. Скандалът е по какъв начин е взета информацията и кой носи отговорността за това. Защото искането е трябвало да мине през ДАТО, но всъщност е било пуснато до ДАНС, каза Ананиев.
 


 

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта