АКЦЕНТИ

Меглена Кунева на Форум „Северозапад“: ЕС дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния, включигтелно за Северозапада
Публикувано на 16.02.2015 в Актуално, Акценти, прочетено 483 пъти


ЕС дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма Interreg за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас. Това каза по време на „Форм Северозапад“ в Монтана днес вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тя обясни, че финансирането от страна на Европейския съюз по програмата е близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие и над 42,7 млн. евро ще бъде национално съфинансиране, предоставено от двете държави.

Програмата Interreg ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата е: Транспорт  – 38%, Околна среда – 25%, Превенция на риска – 19%, Заетост – 7%, Институционално сътрудничество – 5% и Техническа помощ – 6%.

Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти, добави Кунева и подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции. Това, което искаме ние като държава от ЕК, трябва да дадем на Северозапада като регион в България, подчерта Кунева и добави, че държавата не може да замести усилията на предприемчивите, а само да ги подпомогне. Важно е тази помощ да не се нарушават правилата за държавна помощ на територията на ЕС, подчерта Кунева и каза, че страната не може да фокусира европейските си програми само върху туристически, земеделски или други секторни проекти, а върху балансирани индустриални проекти, каквато е политиката на ЕС в тази посока. По думите на вицепремиера максималният процент европейски средства от ЕС към страните е с таван до 4 %, като тя добави, че България е сред страните с най-голяма подкрепа, близо до 4-те %.

Кунева съобщи, че скоро ще бъде обявен списък с административните пречки, лошо законодателство или излишни закони, които управляващите и Реформаторският блок ще решават с цел да се подобри бизнес-средата. Това е разчистване на пътя на бизнеса през правната рамка и стимули за привличане на инвеститорите, което ние ще направим, поясни Кунева.

Тя подчерта, че приветства насочената грижа към Северозапада, със специален фокус върху привличане на инвестиции в региона, която министър Лукарски е екипът му провеждат, като добави, че той е поел икономиката в много трудна година на бюджетен дефицит, сериозни проблеми в образованието и здравеопазването, икономическа криза, предсрочни избори и след период на политическа нестабилност.

Доц. Борислав Великов, народен представител от Реформаторския блок, коментира, че преди сформирането на правителството, на заседание на ПГ на РБ, Меглена Кунева е поставила въпроса за Северозапада и ангажимента, поет към региона, от страна на Реформаторския блок по време на предизборните кампании през тази година.

Във форума участва и Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и председател на Комисията по регионално развитие и местно самоуправление в 43-то Народното събрание, който подчерта нуждата от стратегия за региона за 20 години напред, както и народният представител от ДБГ Антони Тренчев, член на комисиите за контрол на ДКЕВР и контрол на европейските средства.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта