МЕДИИ

Кунева: Държавата трябва да каже какъв процент от брутния вътрешен продукт ще задели за Северозападна България
Публикувано на 16.02.2015 в Актуално, Акценти, Медии, прочетено 458 пъти


„Възможно е проектите от Северозападна България, с които ще се кандидатства пред Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност” да бъдат разглеждани като приоритетни или при оценяването им за се дават допълнително точки заради икономическата изостаналост на региона“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той пристигна днес в Монтана, заедно със своя екип за участие във форум за развитие на Северозапада. Инициативата за провеждането му е на народните представители от Реформаторския блок Борислав Великов и Вили Лилков.

В изказването си Борислав Великов подчерта, че във всичките си инициативи за Северозапада изпълнителната власт досега не включва нито един от 15-те народни представители от трите области.  От своя страна министър Лукарски поясни, че ще бъде създадена експертна комисия, в чийто състав ще бъдат включени депутатите от региона. Освен тях в комисията ще влизат представители на бизнеса, държавни и общински експерти. От тази нова структура се очаква да излиза с конкретни предложения за промени до изпълнителната и  законодателната власт, свързани с икономическото развитие на Северозапада, стана ясно от срещата на министър Лукарски с представители на бизнеса от Видин, Враца и Монтана.

Министерството на икономиката разработва стратегия за икономическо възстановяване на изостаналите региони, съобщи още министър Лукарски.  Тя ще включва определени мерки за насърчаване на инвестициите. Към всеки един потенциален инвеститор, независимо от коя част на света е, ще има особено внимание от Българска агенция за инвестициите и по-конкретно - нейни експерти ще придружават всеки инвеститор пред различните институции.

Насърчаването на икономическия растеж в региона ще премине и през мерките на Оперативна програма „Иновации и конкурентно способност“, която дава добри възможности за развитие на иновативни технологии при стимулирането на малки и средни производства.

Друга начин за икономическото развитие на региона е изграждане на индустриални зони. Експерти на националната кампания за индустриалните зони представиха добрите практики в страната като опит пред местните предприемачи. В момента се анализират конкурентните икономически зони в съседните страни - Румъния, Сърбия и Македония.

На пресконференция по повод събитието в Монтана се включи и вицепремиера Меглена Кунева. Според нея е Северозапада трябва да получи същата икономическа солидарност, каквато България иска от Европа. Затова правителството трябва да каже какъв процент от брутния вътрешен продукт на страната ще задели за икономическото развитие на Северозападния регион.

От своя страна кметът на Монтана Златко Живков изрази надеждата си „днешният форум да не се превърне в поредните сълзи на нечии хора, които минават и отминават от тук”. И още „Искаме да чуем конкретни ангажименти, защото досега общините от Северозапада се развиват въпреки всички стратегии, а не благодарение на тях. Кметът на Монтана припомни горчивия си опит от програмата за инвестиционна политика на едно от скорошните правителства, по която общината не получи нито лев.

Източник: dariknews.bg

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта