ПАРЛАМЕНТ

Антони Тренчев от РБ: Призовавам вицепремиера Бъчварова да координира по-добре диалога между партньорите
Публикувано на 18.02.2015 в Актуално, Акценти, Медии, Парламент, прочетено 678 пъти

Има шум в системата по отношение на рефинансирането на дълга, което разбираемо афектира колегите ми в Реформаторския блок и от Патриотичния фронт. Ние знаем, че мярката е необходима, но всички партньори трябва да бъдат убедени в това, а начинът й на представяне не беше най-добрият. Призовавам вицепремиера Бъчварова да координира по-добре диалога между партньорите, да дойде министърът на финансите в парламентарните групи, да обясни предложението си, защото ние в крайна сметка сме парламентарна република.

Това каза пред Радио К2 народният представител Антони Тренчев от Реформаторския блок (ДБГ), член на комисиите по контрол на ДКЕВР и контрол на европейските средства в 43-то Народно събрание.

По думите му мярката с рефинансирането на дълга е неизбежна,  но механизмът на прокарването й от финансовия министър не е бил най-удачният. Намирам този маниер за остатъчен рефлекс на мандатоносителя ГЕРБ, които живеят с чувството, че са с абсолютно мнозинство и се опитват понякога силово да прокарват решенията си, коментира още депутатът Антони Тренчев.

Водещи са ГЕРБ и те трябва да убедят в правотата си останалите партньори, добави Тренчев, като отбеляза, че подходът на финансовия министър  предизвиква разочарование в партньорите заради  силовия си маниер  и слабата разяснителна кампания за хората. По отношение на реакциите на БСП и опозицията, Тренчев подчерта, че популизмът и манипулациите в изказванията им целят единствено политически дивиденти при толкова важна за държавата тема.

Какво ще стане, ако парламентът отхвърли това решение, питайте министър Горанов, каза още Тренчев и добави, че решението ще се гласува следващата седмица, за да има време да се запознае всяка политическа сила с детайлите и да се вземе информирано решение. Това е сериозно и не може на коляно 16 минути по-рано да одобрим 16 милиарда лева, добави още Тренчев, който обясни, че самият  той проект на договор още не е видял и се надява до сряда да го види.

Всичко, свързано с бюджета, трябва да минава през Народното събрание, добави Тренчев и призова повторно Румяна Бъчварова да проконтролира процесите по координацията на партньорите, за да минават по-гладко предлаганите мерки и комуникацията между групите да не се къса.

Тренчев добави, че за първото тримесечие има преизпълнение на приходите в държавата, а по рефинансирането на дълга могат да се постигнат добри лихвени проценти на нива около 2,25 % до 3 %. Попитан за 100-те дни на правителството той каза, че сформирането му при такава прозрачност и с ясно коалиционно споразумение само по себе си е успех след нестабилното време и месеците протести, но след установената стабилност хората резонно очакват икономически растеж и по-бързи темпове на съдебната реформа.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта