АКЦЕНТИ

Кунева във Вашингтон: Трябва засилване на контрола на външните граници на ЕС
Публикувано на 19.02.2015 в Актуално, Акценти, прочетено 562 пъти


Зам.министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева взе участие в министерска среща за справяне с т.нар. "чуждестранни бойци" във Вашингтон. Срещата е част от тридневната среща на високо равнище за борба с войнстващия екстремизъм, организиран от Белия дом. 
Кунева препотвърди ангажимента на страната ни към Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава страните за по-тесни връзки и засилен обмен на информация относно действията и движението на терористи или терористични мрежи в това число и чуждестранните бойци. 
В изказването си Кунева защити необходимостта от засилването на контрола на външните граници на ЕС с цел възпрепятстване на транзита на бойци към и от конфликтните зони в Близкия изток. Тя посочи, че разширяването на Шенген и включването на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички страни-членки на ЕС, ще допринесе за общата европейска сигурност. Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една, с общи стандарти и превантивни мерки, посочи още вицепремиерът пред делегатите. Тя изтъкна необходимостта от засилено регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция. 
Пред журналисти Кунева коментира, че е необходимо България да приеме поправките в Накaзaтелния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организации. Вицепремиерът посочи, че разбира аргументите срещу поправянето на Кодекса на парче, но предвид високата степен на терористична заплаха за европейските страни защитата е по-важна от юридическото съвършенство. По думите й до края на март е добре поправките в НК, засягащи състави за терористична дейност, да бъдат приети. 
Кунева посочи още, че срещата е била изключително полезна.  България е преден пост, важно е да споделим опит, за да може страната ни адекватно да посрещне предизвикателствата, каза тя. Според нея степента на ангажираност на форума е била много голяма. Домакин на срещата е държавният секретар на САЩ Джон Кери, а на нея присъстваха вицепремиери, вътрешни и външни министри на над 30 страни и международни организации. 
Днес форумът продължава в разширен състав, като обсъжданите теми ще са начините на ефективно противодействие на разрастването на радикализацията извън конфликтните зони, борбата с екстремистката пропаганда в интернет и създаването на ефективни финансови и социални мерки срещу маргинализацията. Очаква се в рамките на форума обръщение да направи и американският президент Барак Обама. В срещата ще участват и представители на неправителствения сектор и религиозните общности.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта