ПАРЛАМЕНТ

Димитър Делчев: Законопроектът за промяна на ИК на мнозинството е добър
Публикувано на 01.06.2016 в Актуално, Акценти, Парламент, прочетено 467 пъти

Законопроектът за промяна на ИК на мнозинството е добър и заличава голямата грешка, която беше допусната на предишното гласуване на ИК, секции да се разкриват само в дипломатически консулства и представителства.

Това каза на заседанието на правната комисия, на което се разглеждат промените в Изборния кодекс, Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия.

Законопроектът цели либерализирането на режима за разкриване на секции и да не се ограничава в определени сгради, допуска организациите на българите зад граница и консулствата и представителствата да предлагат местата на секциите, поясни Делчев. Според думите му ограничението до 35 секции няма да наруши правата и възможностите на българите в чужбина да гласуват, а ще даде възможност на държавата да контролира по-добре демократичността на вота зад граница, добави той.

Делчев бе категоричен, че с приетите промени Изборният кодекс е по-добър от този на Мая Манолова, тъй като в предишния само беше загатнато за машинно гласуване, а сега мащабът му е увеличен, нямаше възможност за електронно дистанционно гласуване, добави той.

С въвеждането на електронно гласуване всеки българин ще може да гласува от дома си и споровете за броя на секциите са напълно безсмислени, тъй като до пълното му въвеждане има само едни редовни избори, коментира Делчев.

Тагове: Димитър Делчев, Законопроект за промяна на ИК, гласуване

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта