ПАРЛАМЕНТ

Настимир Ананиев: Страхът спира много хора да подават сигнали за корупция
Публикувано на 02.06.2016 в Актуално, Акценти, Парламент, прочетено 507 пъти

Можем да въведем английски модел на сигнали за корупция, които са три вида – директни, конфиденциални и анонимни, посочва реформаторът

Страхът спира много хора да подават сигнали за корупция - физическият и икономическият страх от саморазправа, заяви народният представител от РБ и председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев по повод приемането снощи във водещата правна комисия с 11 гласа „за” на антикорупционния закон.

Той предлага прилагането на английския модел, при който се гарантира конфиденциалност на подателя, като дава примери с английската здравна каса, приемаща три вида сигнали. Според Ананиев това са директни сигнали, при които подателят е известен на организацията,  до която е подаден сигналът и на разследващите органи, конфиденциални сигнали, при които името на подателя е защитено, а данните са разделени от данните за лицето, в резултат на което разследващият не знае кой е подал информацията, и анонимни сигнали, които също се разглеждат и могат да доведат до разследване, а информацията от тях може да се използва за допълване на други случаи.

Идеята в антикорупционния закон у нас за т.нар. анонимни сигнали е да бъдат обсъждани само при наличие на достатъчно информация и доказателства, уличаващи лица от висши държавни постове в корупция. Разбирам и страховете на критиците на предложението, че такива сигнали може да бъдат използвани за злепоставяне и да ни върнат в едни времена от преди 27 години на доноси, но въпросът е, че именно от страх не се подават сигнали, продължава коментара си  Ананиев във фейсбук-профила си.

По думите му защитените сигнали ще гарантират самоличността на лицето, което подава сигнала, и само със съдебно решение може да се стигне до името на човека. Защитата може да става чрез издаване на специален номер на подателя, като неговата самоличност да бъде криптирана зад този номер. Това може да става автоматично и институцията, която получава сигнала, няма да знае кой го подава, предлага още депутатът.

Снощи на заседанието на правната комисия беше обявено сформирането на работна група по дискусионните текстове, в това число и за неподписаните сигнали, в антикорупционния закон между първо и второ четене.

Тагове: Настимир Ананиев, корупция, конфиденциалност, анонимност

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта