ПАРЛАМЕНТ

Настимир Ананиев: Ще се свалят номерата на колите на пияни шофьори
Публикувано на 13.10.2016 в Актуално, Акценти, Парламент, прочетено 365 пъти

Не може всяка седмица да има по 500-600 хванати водачи без книжка и да няма санкции, каза реформаторът

От КАТ ще смъкват регистрационните номера на коли, ако шофьорите карат с над 0,5 промила алкохол или употребили наркотици, както и при отказ да бъдат проверени. Колите ще се спират от движение за срок от шест месеца до една година.

Това решиха депутатите от транспортната комисия, председателствана от Настимир Ананиев от РБ (ДБГ), като приеха пакет промени в Закона за движение по пътищата.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обясни, че е променена и процедурата, след като шофьорът е хванат без книжка. До момента ги спираха, глобяваха ги и ги пускаха. Сега трябва да дойде правоспособен водач, за да откара автомобила. Всяка седмица има между 500 и 600 водачи, които са хванати неправоспособни. Те ще търпят сериозни санкции. Недопустимо е бройката да е толкова голяма, каза Ананиев и добави, че е привърженик на високите санкции за употреба на алкохол от вадичи на МПС. Той обясни, че в някои държави дори се отнемат автомобилите.

Ако собственикът допусне или предостави колата си на шофьор с над 0,5 промила или под влияние на упойващи вещества, регистрацията също ще се отнема, предвиждат промените. Без право да шофират от половин до една година ще остават и водачите на регистрирани коли без табели или ако регистрацията не е по надлежния ред. Глобата в този случай започва от 200 и стига до 500 лв. При повторно нарушение книжката ще се отнема от една до две години, а санкциите ще са между 600 и 1500 лв.

Депутатите приеха и промяна, свързана със зимните гуми. Първоначално бе предложено те да станат задължителни от ноември до 1 април. Окончателно обаче бе гласувано, когато има сняг или лед на пътя и климатичните условия го изискват, колите да се движат със зимни гуми или с вериги. Ако водачите нарушат това задължение, санкцията е като тази при износени или разкъсани гуми - 50 лв.


 

Тагове: Настимир Ананиев, председател, комисия по транспорт, санкции, шофьори

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта