ПАРЛАМЕНТ

Бойка Маринска: От РБ внесохме Закон за доброволчеството
Публикувано на 18.10.2016 в Актуално, Акценти, Парламент, прочетено 431 пъти


Дългосрочно доброволчество – само с договор и при гаранции за живота и здравето на доброволеца, обясни председателят на Комисията за взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите Бойка Маринска

Законът за доброволчеството, който днес внасяме, ще създаде обща рамка за провеждане на отделни секторни политики и програми, насочени към решаване на проблеми като младежката безработица, засилване на социалната ангажираност за преодоляване на различията и решаването на общозначими проблеми на национално и местно ниво. Това коментира при внасянето в деловодството на Парламента на проект на Закон за доброволчеството Бойка Маринска от Реформаторския блок, председател на Комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите. Тя съобщи, че над 15 народни представители от РБ са подписали проекта, както и един от ГЕРБ.

Законът регламентира организирано извършване на доброволческа дейност,  включително  когато се организира от НПО и читалища; вероизповедания по реда на Закона за вероизповеданията; здравни и лечебни заведения, социални, образователни, екологични, научни, спортни, културни организации на бюджетна издръжка; органи на държавна власт и на местно самоуправление; международни организации. В закона се дефинират краткосрочно, дългосрочно и корпоративно доброволчество, а извън обхвата му остават случаите, когато отделни хора или неформални граждански групи се самоорганизират за провеждането на доброволчески акции, посочи Маринска.

Със законопроекта са въвеждат правата и задълженията на доброволците от страни в ЕС и граждани на трети страни, както и на лицата, организатори на доброволчески дейности, условията за събиране на информация и издаване на документи за удостоверяване на доброволен труд. Въвежда се нов документ - доброволческа книжка, в която се вписват броят часове доброволен труд в полза на кампания, инициатива или друга доброволческа дейност.

Реформаторите регламентират чрез закона задължения за опазването на живота и здравето на доброволците и условията им на работа. Предвидена е възможността за възстановяване на действително направените разходи от доброволеца, както и за застраховането му за различни рискове, посочи още Маринска и подчерта, че се предвижда сключване на писмен договор за дългосрочно доброволчество и въвеждането на публична база данни към Министерство на правосъдието за действащите доброволчески организации в България, която няма да изисква  отделен регистрационен режим, а ще е за информация.

В закона се въвежда и ред за водене на регистър на дългосрочните доброволци от организациите, обясни Маринска разпоредбата. Регистърът ще има удостоверителна и доказателствена роля за вписаните в него факти и обстоятелства, поясни още тя и каза, че за да се легитимират, доброволците ще имат и идентификационни карти.

От липсата на такъв закон често се стигаше до колизия между доброволческите инициативи и разпоредбите на действащото трудово законодателство, обясни още Бойка Маринска.

Тагове: Бойка Маринска, РБ, закон, доброволчество

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта