ПАРЛАМЕНТ

Настимир Ананиев: Свалят се номерата на колите при шофиране без книжка, с алкохол и наркотици в кръвта или при отказ да се даде проба
Публикувано на 24.01.2017 в Актуално, Акценти, Парламент, прочетено 757 пъти


Три са възможностите, при които пътни полицаи могат да свалят табелите на автомобила, освен при липсата на „Гражданска отговорност”. Това става възможно с влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата, обясни пред Нова телевизия днес председателят на Транспортната комисия в Парламента от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Той посочи, че без регистрационна табела автомобил може да остане, ако водъчат му шофира с алкохол в кръва над 0,5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвта, ако не притежава шофьорска книжка, както и ако откаже да бъде тестван с техническо средство или не желае да даде кръвна проба.

Ананиев напомни статистиката, че между 500 и 600 шофьори седмично биват хващани да шофират без шофьорски книжки, а около 15 хиляди са нарушителите на пътя, шофиращи след употреба на алкохол и наркотици.

Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира, подчерта Ананиев. Дерегистрацията, което представлява сваляне на регистрационните табели на колата, и отписване от системата на МВР, може да продължи минимум 6 месеца и максимум 12 месеца. След това се започва процедура, сходна на тази с регистрацията на нов автомобил, обясни Ананиев, като добави, че през това време собственикът сам трябва да се погрижи за автомобила си, а ако реши да заобиколи закона и да шофира без регистрационни табели, го грози наказателна отговорност, в това число и лишаване от свобода.

Тагове: Настимир Ананиев, дерегистрация, алкохол, наркотици

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта