АКЦЕНТИ

Найден Зеленогорски: Крайно време е да върви към децентрализацията на общините
Публикувано на 10.08.2017 в Актуално, Акценти, прочетено 709 пъти

Вече 20 години се говори за децентрализация на общините, крайно време е да се тръгне в тази посока, коментира пред медии Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и председател на Асоциацията на българските градове и региони.

На хартия България има добри макроикономически показатели, но сме на последните места по доходи, има ниска производителност на труда и хората не усещат развитието на икономиката през собствения си джоб. Трябва да се заложи повече на регионите и на общините да се даде повече реална власт, каза Зеленогорски.

Сега данъкът върху доходите на физически лица отива директно в държавната хазна, ако поне 20% от него остават в общините, ще бъде стимул за местното управление за привличане на повече инвеститори и разкриване на работни места. Това ще повиши и отговорността на местната власт за развитието на регионите, коментира той.

Промените в законите в миналото Народно събрание допринасят за по-добра финансова дисциплина на общините, но все още има какво да се направи, отговори Зеленогорски на въпрос за задълженията на местните власти.

Трябва да се мисли за оптимизиране на общините в България, има такива, които не могат да се справят нито финансово, нито да предоставят добри услуги на гражданите и дискусиите по този въпрос трябва да започнат, добави той.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта