АКЦЕНТИ

Кунева: Промени в Конституцията и заради антикорупцията
Публикувано на 25.05.2015 в Актуално, Акценти, прочетено 488 пъти

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Това коментира днес пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по повод внесения за обществено обсъждане Закон за предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Тя посочи, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници.
По думите й този вакуум може да стане с промени в основния закон. Кунева посочи, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи.

Кунева посочи, че вече е отворен дебатът за Конституцията и че процесите за реформиране на съдебната система и изкореняването на корупцията са свързани до голяма степен.
Кунева беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите й анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.

 

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта