АКЦЕНТИ

Кунева: Нямаме план Б, имаме само план А – реформи и тяхното осъществяване
Публикувано на 26.05.2015 в Актуално, Акценти, прочетено 556 пъти


Времето, качеството и дълбочината на една реформа са еднакво важни. След като веднъж вече е взето решение за съдебната реформа, то трябва да се следва, още повече, че то беше взето с голямо мнозинство и подкрепа в парламента. Аз споделям призивите за бързи резултати и реални действия. Ние нямаме план Б, имаме само план А – реформи и тяхното осъществяване.

Това каза пред БНР вицепремиерът по европейските политики и председател на „Движение България на гражданите“ от РБ Меглена Кунева.

На въпрос за предложението й от понеделник да могат да се отзовават не само назначени, но и изборни длъжности, като кметове и общински съветници, при категорични доказателства за съпричастност към корупция, Кунева каза, че е реалист и очаква резултати да се постигат стъпка по стъпка, като се премине през промени в Конституцията, съдебна реформа и промени в процесуалните закони, които да се променят в посока хората да получават бързо и ефективно правосъдие.

И сега имаме текст в закона например, че ако си осъден за престъпление, не можеш да заемаш изборна длъжност, но ако става дума за нарушение на административен закон, а не на Наказателния кодекс, Конституцията мълчи, обясни Кунева. Тя добави, че при корупция в местната власт, конфликт на интереси, лошо изпълнена обществена поръчка, компрометиран избор на изпълнител, корупцията не просто води до парична загуба, а нанася вреди и на бизнеса, и на обществото. Идеята е, че когато има установен конфликт на интереси, редно е тези хора да бъдат отстранени от длъжност, категорична бе тя.

Кунева подчерта също, че държи на бързи действия, но и на сигурност, че промените в ЗВС например няма да бъдат спрени от евентуално обжалване с мотив, че не са предвидени в съдебната реформа. Ние искаме разделяне на ВСС и това решение да е устойчиво, а не след 2-3 години да се върне назад, обясни още тя.

По думите й в не една държава част от магистратурата се избира от парламента или през подкрепа на политически партии, като това важи за част от ВСС, редица държавни органи, включително ДАНС и други институции. Въпросът обаче е каква е културата, след като изборът е направен - политиците трябва да гарантират независимостта на човека, когото са избрали, а не  въпросният човек да им е задължен, категорична бе Кунева.

Попитана за продължаването на участието на РБ в управлението, тя каза, че подкрепата за съдебната реформа беше извоювана със завидно мнозинство в парламента и това трябва да продължи със същите такт и спокойствие, за да се постигне резултат, като РБ няма план Б по този въпрос. Целта на РБ е да прави реформи - през преговори, през настойчивост, но и през постигане на резултат. Не поставяме властта в абсолют, но се стремим чрез  участието в управлението да постигнем резултат в полза на обществото, категорична бе вицепремиерът Кунева.

Тя даде за пример усилията по влизането в Шенген, които изискват преговори с всички страни в ЕС, на което тя се е посветила. Не може с другите страни да се разбираме, а вътре, у нас, да не можем да постигнем съгласие за реформите, подчерта още Кунева.

 

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта