ПАРЛАМЕНТ

Бойка Маринска, председател на Комисия по взаимодействието с НПО и жалбите на гражданите: 62 консултативни съвета има у нас
Публикувано на 26.05.2015 в Актуално, Парламент, прочетено 471 пъти


Общо 62 консултативни съвета в различни сфери има у нас, като в тази бройка не са включени обществените съвети. Това е знак, че органите на власт са осигурили нормативна и институционална среда за развитие на демокрацията на участието. Това каза днес в София председателят на Комисията по взаимодействието с НПО и жалбите на гражданите в 43-то Народно събрание Бойка Маринска при откриването на Кръглата маса „Консултативните съвети – възможности за промяна“, организирана от Българското училище за политика.

Маринска даде като добър пример Обществения съвет към комисията й в парламента, в който Съвет работят представители на НПО от 22 области на компетентност, като подчерта, че органът е новост в работата на съответната комисия към Народното събрание. Тя подчерта, че Съветът работи при максимална представителност на НПО и самите организации са посочили членовете си в него според областите на компетентност. Над месец се проучваха най-добрите европейски практики, като взехме тези, които са приложими в нашите условия, поясни още Маринска. Тя изрази надежда, че представителите на гражданските организации са удовлетворени от взаимодействието с Комисията, както и че има нужда от активизиране на процесите на гражданско участие при обсъждане и формиране на публичните политики.

По думите й страните-членки в ЕС постигат различно ниво на активност при взаимодействие на гражданските организации с институциите. Надявам се направените от нас стъпки в 43-то Народно събрание ще помогнат да се оттласнем от дъното на класациите, измерващи степента на демократичност в обществата в ЕС, каза още Маринска.

Кръглата маса се осъществява в рамките на проекта „Модели и добри практики за легитимно гражданско представителство“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Направеното проучване в изпълнение на проекта, представено днес, показва, че някои от консултативните съвети работят активно, но други не са заседавали, включително от 2007 година насам.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта