АКЦЕНТИ

Министър Кунева откри информационен център към една от най-успешните университетски лаборатории в България
Публикувано на 18.04.2016 в Актуално, Акценти, прочетено 338 пъти


Бих искала науката и българските учени да са "логото" на страната ни, коментира вицепремиерът

В България има изключително светли умове. Надявам се през управлението на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да направим така, че те и науката в България да са "логото", "марката" на страната ни навън, и когато се каже България, хората да мислят за гениални математици. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на новопостроения Център по информационни технологии към Лабораторията за математична химия на Университета "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас.

Центърът е построен изцяло със средства на лабораторията, набрани от лицензионните договори с международни агенции и концерни. Лабораторията, под ръководството на проф. дхн Ованес Мекенян, създава от няколко десетилетия молекулни модели за прогнозиране на биологични ефекти на различни химически съединения, с което на практика се ограничава тестването на различни продукти от козметичната и други индустрии върху животни. Тя е сред най-известните лаборатории в света и обучава учени от страни като Япония, Канада и Австралия, и успешно работи с Европейската химическа агенция. Има 175 проекта и над 8 хиляди потребители. Проф. Мекенян е носител на наградата "Питагор" през 2012 година, както и на престижната награда за учени с принос към околната среда Lush prize през 2014г.

Благодаря на вас и на целия екип за това, което правите, вие сте героите на нашето време, строителите на съвременна България, коментира още вицепремиерът. Тя посочи, че лабораторията, както и всички научни звена към висшите училища в България, могат да разчитат изцяло на подкрепата на Министерството на образованието и науката. По думите й не може да има противопоставяне на фундаменталната и приложната наука, а през оперативната програма трябва да се стимулират и двете.

Кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че лабораторията по математична химия предлага устойчив модел на връзката между бизнеса и науката. Той посочи, че през оперативната програма университетът ще кандидатства за създаването на бизнес център на негова територия, който да предлага трансфер на наука.

Тагове:

СПОДЕЛИ:

 
ЛИЦА
 
   
      Copyright 2014 Всички права запазени | Условия за ползване на сайта