Актуално

Общинският съветник от ДБГ в Кърджали Стоян Георгиев е отправил питане до кмета на общината Хасан Азис – ще предприеме ли общинската администрация действия за привеждането на паметниците в града в добър вид и поддържането им.

В питането си той твърди, че паметниците, паметните плочи и барелефите към настоящия момент са в лошо състояние, като посочва паметниците на Капитан Петко войвода, Иван Вазов, в парк „Простор” и Жената с книгата. Подчертава, че са окислени и зацапани, на места пространствата около тях са силно замърсени и с графити. По този начин гражданите дори не обръщат внимание на онова, което паметниците изобразяват.

Питането е включено в дневния ред на предстоящото на 17 декември заседание на Общинския съвет. Стоян Георгиев е пожелал да получи от кмета писмен отговор на поставения въпрос.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Предложеният от ГЕРБ законопроект за гражданска конфискация на имуществото нарушава Конституцията и е авторитаризъм в действие. Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите. На 10 Декември депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл Законопроект за изменение на ЗПКОНПИ. Законопроектът дава право на Комисията за отнемане на имущество да конфискува собственост на хора, които са признати от съда за невинни или за които наказателното производство е прекратено. ГЕРБ дават лесен начин да се започне производство по конфискация на имуществото срещу всеки.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Ние, от Движение България на гражданите, заявяваме, че скокът с 350% на цената на тока за бизнеса е следствие от тайни договорки и забранени практики, извършвани от големите производители на електроенергия.

Намираме за необяснимо твърдението, че шоковото поскъпване се дължи на повишено пазарно търсене. Това би било вярно, ако производствените мощности в България внезапно са се увеличили с 350%.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

С бездействието си Столична община убива хора. Статистиката сочи, че хиляди умират годишно от белодробни заболявания, свързани с качеството на въздуха, който дишаме. Най-много страдат хората с хронични заболявания сърдечно-съдови и диабет, с астма, 1/3 от които деца, и с всевъзможни алергии, наречени “градски” алергии.

Проблемът с опасно мръсния въздух става все по-значим, но вместо сериозни и дългосрочни мерки, Столична община само имитира такива.
Призивите да не се използват личните автомобили, да не се паркира в центъра на София и въвеждане за един ден на „зелен билет“ за градския транспорт, са само „паническо“ гасене на пожар и опит да се избегнат сериозните въпроси и отговори за качеството на живот в една европейска столица с бюджет 1,5 млрд. лв.

За 10 години управление на ГЕРБ в София въздухът в столицата е 10 пъти по-мръсен.

Разтревожени от бездействието на общинарите и от липсата на дългосрочна стратегия за чистотата на въздуха в столицата
Ние, от Движение България на гражданите – София, задаваме 10 въпроса на Столична община:

1. Защо през топлите летни месеци, когато измерването на фините прахови частици не показваше високи стойности, Столична община загуби ценно време и не предложи адекватни решения.
2. Защо вместо “златния” завод за изгаряне на боклуци, общината не инвестира в мерки за подобряване чистотата на въздуха
3. Защо не бяха разработени и осъществени проекти за осигуряване на чист въздух през зимните месеци с европейско финансиране
4. Защо не бе създаден специален финансов фонд, който да гарантира бързото решаване на проблема.
5. Защо не беше изготвен план за поетапна подмяна на всички отоплителни уреди на твърдо гориво и въвеждане на стандарт и строг контрол върху качество на тези горива.
6. Защо, вместо пари за стиропор, не се вложиха средства за газифициране, което осигурява най-екологично чистото отопление.
7. Защо няма сила, която да спре използването на стари автомобилни гуми и битови отпадъци в определени райони на София.
8. Защо бе вдигната цената на билета за градския транспорт вдигна с 60 % , но т. нар. обновяване на автопарка бе сведено до доставките на автобуси с дизелов мотор вместо на газ?
9. Защо все още няма завършено околовръстно шосе, което да изведе част от трафика от града и да намали вредните емисии от задръстванията по сфетофарите.
10. Защо столичани не са информирни в какви дейности ще бъдат вложени очакваните от ЕК 100 млн. лв, които трябва до 2023г да осигурят чист въздух на София.

Ние от Движение България на гражданите питаме:

Г-жо Фандъкова, ще понесете ли политическата отговорност за всички ваши действия и бездействия, които причиняват тревогата и страданието на столичани от мръсния въздух в София.
В случай, че не видим бързи и адекватни действия от страна на Столична община, ДБГ ще призове гражданите на София на протест.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Обединението на партиите от демократичната общност трябва да минава през общи действия за решаване на конкретни проблеми на хората като ниските заплати, липсата на сигурност и лошото здравеопазване, за да постигнем подобряване на качеството на живот на българите.

Това каза председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев в предаването „На четири очи“ по БТВ в отговор на въпроса дали общата позиция на десните срещу отказа от машинно и дистанционно електронно гласуване е начало на широко обединение на десните партии.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Ако днес в бюджета за 2019 г. народните представители не гласуват средства за система за електронно гласуване, те ще извършат преврат срещу волята на българските граждани. Този въпрос е изключително важен и ключов за това дали ще имаме честни и почтени избори през следващата година. Това каза председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев на пресконференция в Шумен, на която присъстваха зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски и председателят на общинската организация на ДБГ Росен Станчев.

Съгласно Изборния кодекс, променен заради референдум, на който българските граждани са казали, че искат електронно гласуване, още от 2018 г. е трябвало да има машинно и електронно гласуване. Единствено искаме да има честни избори, съгласно закона и волята на българските граждани, уточни Делчев.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Десните в Шумен трябва да излъчат силен кандидат за кмет с граждански профил на местните изборите идната година. Това каза днес на пресконференция заместник-председателят на Движение „България на гражданите“ Найден Зеленогорски.

Той заедно с председателя на партията Димитър Делчев проведоха в Шумен среща с общинската структура и ръководство на ДБГ в града, с областния координатор Даниела Русева и общинските съветници от Реформаторския блок.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Намерението на властта да отложи завинаги въвеждането на машинното и дистанционното електронно гласуване е преврат срещу волята на хората, заявена на референдума през 2015 г. , заяви председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев пред БНТ.

Той коментира общата позиция на всички партии от демократичната общност след организираната от ДБГ дискусия „За“ и „Против“ машинното и дистанционното електронно гласуване“. Демократичните партии в България остро се противопоставяме на действията на властта по отмяна на електронното и ограничаване на машинното гласуване. Така се погазва Изборния кодекс, който още през 2016 г. предвиди правото на всеки българин да гласува свободно посредством машини или по интернет през телефона си.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре