Вие сте председател на младежката организация на дясна партия. Защо избрахте да подкрепите Мая Манолова, а не кандидат, издигнат от дясна партия?

Да, така е. Мая Манолова е гражданският кандидат и единствен, който би могъл да донесе промяна на досегашния модел на управление, който е всичко друго, но не и десен. Последните четири години тя доказа, че работи в интерес на обществото и нямам никакво съмнение, че ще продължи да е така, вече и от позицията на кмет.

 

Ние от „Движение България на гражданите“ застанахме зад нея и вярваме, че е способна да детронира досегашния корупционен модел. Намерението за пълен одит на общинските дружества е сериозна заявка за осветляването на корупционните практики и поставянето на нови основи в управлението на София.
Радващо е, че все повече млади хора ги е грижа за това какви решения се взимат и желаят да бъдат коректив на досегашните практики.

Къде е мястото на младите хора в управлението на столицата?

Би трябвало да бъде основно. Развитите общества използват потенциала на младите, иновативни хора, тези които могат да мислят „out of the box” и да приложат полезни и доказани практики. За съжаление ние в България не сме такъв пример. ГЕРБ с нищо не промениха модела на управление, зададен още преди промените. Младите хора продължават да бъдат един придатък, „един излишен, но необходим елемент в пъзела на кукловодите“. Синовете и дъщерите на силните хора от БКП са мотор на повечето управляващи. Това е неприемливо. Нужна е промяна и всички ние сме част от нея.

Кои са основните проблеми на Столична община, по които ще работите?

Безспорно проблемите на София не са един или два. Бъдещата група съветници на „Движение България на гражданите“ в Столичен общински съвет ще работим за спиране на корупцията, по-чист въздух и добра среда за бизнеса и младите хора.
Поставям като личен приоритет развитието на спортната инфраструктура и предоставяне на адекватни условия за младите граждани, както и подобряване на градския транспорт.
Например, учениците на Френската гимназия, десетилетия наред провеждат часовете си по спорт в таванско помещение на последния етаж, което не отговаря на никакви условия и същевременно нарушават учебния процес на учениците от долните етажи. Това е истински абсурд и е срамота Столична община да няма възможността да осигури нормални условия толкова години. Една от елитните гимназии на София няма елементарна база и от това страдат хиляди деца. Въпросът не се реши повече от 14 години…
Двойните стандарти във всяко отношение са характерни за посткомунистическите общества. Не е нормално държавата, общината да се ангажират с подпомагане на конкретни отбори, а да неглижират други. Например Локомотив София е клуб с огромна история за българския футбол, а не е получил дори една топка от общината. София не е само София 1000. Най-голямата футболна школа е тази на Локомотив. Повече от 400 деца всеки ден спортуват и не получават никаква грижа, децата от школата на Локомотив са забравени, сякаш са сираци. Стадионът е руина, истинска опасност за младите спортисти, шапка свалям на собственика Иван Василев, който дава лични средства, без да получава каквато и да е помощ от Столична община, за да осигури условия за нормален спорт на децата. Категорично поемам ангажимент следващите четири години да променим модела на управление и да има равнопоставеност между спортните дружества и клубове.

Казвате, че трябва да има промяна в градския транспорт, да се изграждат нови трасета. Как, обаче, ще се намалят задръстванията?

Необходимо е намаляване на времето за придвижване в града чрез преструктуриране на градския транспорт и осигуряване на приоритетното му развитие. Почивните дни, когато е най-натоварен е с най-разреден график. Нужно е и насърчаване на развитието на електротранспорта, увеличаване на броя на пътниците, ползващи градския транспорт, чрез предоставяне на услуга отговаряща на изискванията, както и стимулиране на алтернативните екологични начини на придвижване с велосипед, пеша, или чрез електромобил.

Говорите за "smart city", общината в джоба на гражданите. Как това ще промени столицата?

“Smart city” означава умно управление, умна икономика, мобилност, начин на живот. Необходимо е бизнесът да подпомогне развитието на иновативните производства и старт-ъпи. Време е Столична община да стане част от действителността и електроннните търгове за обществени поръчки да бъдат разработвани на базата на блокчейн техлология. Изобщо, всичко което се реализира да бъде с клик, вместо в плик. Така ще има по-голяма и постоянна отчетност, а не да трябва да чакаш месец за достъп до информация и хората да не са наясно за какво се харчат парите им.

 

Нагоре