Готвят се рекордни манипулации на тези избори. ГЕРБ първо премахнаха машинното гласуване, което беше пречка пред измамите, после разгърнаха черна кампания срещу опозиционните кандидати през медиите на властта. Получаваме данни, че се обучават членове на секционни комисии как да подправят изборните протоколи и да правят бюлетините на конкуренцията невалидни.

 

Това каза в дебат по БНТ Димитър Делчев, водач на листата за общински съветници в СОС на коалицията „Движение България на гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДВС и Път на младите).

За жалост всички идеи за развитие на София, които днес изложихме, ще отидат "на вятъра", ако позволим демократичният изборен процес да бъде саботиран, заяви Делчев. Тойпризова гражданите да упражнят контрол в изборния ден и да не позволят подмяна на реалния вот.

Делчев подчерта, че промяната в София е възможна. Проблемът с хилядите деца, които не намират място в детските градини, може да бъде частично решен като общината им предостави ваучери за частните градини. Така отпадналите деца ще бъдат приети в частно заведение, а родителите ще заплащат същото, което биха плащали в общинската градина.

Необходимо е собствениците на имоти в зелени площи и парцели, предвидени за училища и детски градини, да получат справедлива компенсация, ако са изрядни. Така ще дадем възможност на общината да изгражда нови паркове и градини като Въртопо, парк "Лебеда" за по-зелена и чиста София. В момента това не може да стане, заради нерешени спорове с частни собственици.

Уж дясното управление на ГЕРБ е докарало Столична община до там, че задлъжнялостта на града, заедно с Топлофикация да е равна на приходите за една година - близо 1,7 млрд. лв. София е най-задлъжнялата община в страната, защото се управляваше 14 години с левичарски методи, заяви Делчев.

Над 4 млн лева са санкциите, които МРРБ е наложило на Столична община заради дискриминационни условия и избор на "най-удобния" строител в поръчките за ремонт на "Граф Игнатиев", площада на "Св. Неделя", "Западен парк" и др. Това трябва да спре.

Ако поне половината от парите от опорочени поръчки не се прибираха "под масата", а се харчеха за подобряване на средата, щяхме да имаме двойно повече ремонтирани улици и тротоари и по-качествено изпълнение,
добави той.

Внедряването на блокчейн платформа, чрез която да се възлагат прозрачно обществените поръчки, ще ограничи корупцията. Трябва и стриктен контрол от нови хора в Общинския съвет, за да няма лобистки и дискриминационни правила. Тогава няма да си чупим колите по дупките и краката по уж ремонтираните тротоари, коментира водачът на листата на ДБГ.

Нагоре