Лъжа е, че мажоритарните избори ще излекуват болната демокрация. Подобна система ще доведе не до личности за пример в политиката, а до хора със странни прякори, бизнес интереси и всякакви измислени герои, а и до 2-3 големи партии завинаги в Парламента.

Това каза пред Телевизия „Bulgaria On Air” Антони Тренчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Очевидно е, че хората искат по-голяма представителност, в противен случай нямаше да има 8 партии в парламента. Мажоритарните избори обаче ще доведат до двупартийна система и невъзможност за широка представителност на всички граждани, коментира Тренчев. Според думите му има опасност прерарайонирането да помогне на 2 до 3 големи партии, които ще го правят, да спечелят изборите „по втория начин”, да ги бетонира завинаги в Народното събрание и да доведе до големи несправедливости.

Попитан за Реформаторския блок, Тренчев бе категоричен, че Блокът е единен и продължава работата си, въпреки напускането на председателя на ДСБ, който сам е избрал този път. Съмнявам се, че ще има някакъв нов проект. Господин Кънев е силно дезориентиран и няма ясна посока пред себе си, какво остава да поведе други хора, коментира Тренчев.

РБ е отговорен, последователен и надежден партньор. В момент, в който всички се заиграват с бюджета и див популизъм тресе всички партии, ние продължаваме да подкрепяме политиките, за които сме настоявали и до момента, каза Тренчев и посочи като приоритети в бюджета образование, здравеопазване и отбрана, където има значително нарастване на средствата съответно с 230, 280 и над 800 милиона лева.

В европейските държави, когато предлагаш да се похарчат повече пари за нещо, трябва да посочиш и откъде да се вземат, каза той на въпрос за исканото от ПФ за двойно увеличаване на пенсиите. Дали от увеличението на заплатата на учителите, от здравеопазването или от отбраната да се вземат пари за това популистко предложение, за което всички знаят, че е неосъществимо, попита Тренчев.

Относно обвиненията на Прокуратурата срещу министри на РБ Тренчев коментира, че е странно единствено министри на РБ да бъдат привличани като обвиняеми. Това поражда съмнение за пристрастие и политическо заиграване срещу нас, добави той и коментира, че това е и знак, че точно министрите на РБ са успели да се противопоставят на източването на държавния ресурс и задкулисните интереси.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре