Повече полицаи на терен и видеонаблюдение са задължителни мерки за ограничаване на битовата престъпност, каза пред Дарик радио Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на вътрешната комисия в парламента.

Идеята в началото на това коалиционно управление беше да се направи реформа в МВР, а с оптимизрането на средствата за администрация, освободените пари да се инвестират в подобряване на материалното обезпечение и по-голяма численост на полицаите. Числата към началото на 2016 година са стряскащи. В област Видин има 104 полицаи за 141 населени места, а в област Враца, където престъпността през миналата година беше сред най-големите, има 150 човека, които се занимават с реална полицейска дейност, коментира Делчев.

Какви мерки ще се вземат се повтаря от много време, но до там, каза той и даде пример, че за назначаване на 1000 нови полицаи министър Бъчварова говори от 2015 година. Реформаторът бе категоричен, че реформата трябва да бъде ускорена на дела, а не само на думи.

Бързо поставяне на камери във всички населени места е наложително, като трябва да се започне с видеонаблюдение във високорискови зони – около училищата и малцинствени групи, добави още Делчев.

Проблемите не бива да се пренебрегват и да се говори, че престъпността е намаляла, докато възрастни хора биват ограбвани от деца, каза той и добави, че детската престъпност е проблем, по който се работи от 2 години, но новият закон няма да бъде разгледан, тъй като отново е бил изместен от други законопроекти, които според думите му не са били толкова приоритетни.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре