ДБГ оценяваме първоначалната реакция на МЗХ, областната администрация и МВР спрямо чумата по дребни преживни животни в Ямболско като неадекватна. Липсата на своевременно действие от страна на министъра на земеделието и храните и на областния управител за налагането на мерките по ограничаване на движението в района и информиране на населението.

Оставките на дребни чиновници може да отпушват напрежението, но не решават проблема. Около 10 дни МЗХ, властите на областно и общинско ниво, МВР не предприеха мерки за ограничаване на епидемията и допуснаха разрастването й, въпреки предупреждението на БАБХ за наличието на огнище на чума в Южна България.

В това време е било нужно 100 човека на терен и всички съпътстващи мерки ограждане и охрана на района. Пълни изследвания на стадата в общината. Изхранване на животните в стопанствата, които да бъдат сложени под карантина , за да се ограничи заразата. Вместо това виждаме мерки на хартия и липса на реални действия, което доведе до загуба на хиляди животни.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов и областният управител на Ямбол Димитър Георгиев трябва незабавно да си подадат оставката заради провала в ограничаването и своевременното овладяване на епидемията. Бездействието, в случая, доведе до заличаване на животновъдството на десетки стопани в Ямболско и създаване на реална опасност от разнасяне на чумата в други райони.

Трябва да отбележим, че показните действия на Корнелия Нинова през последната седмица я принизиха до мащаба на "Динковия популизъм", като тя не само не допринесе за решаването на проблема, а и лично наруши карантината в заразените райони.

Призоваваме служителите на БАБХ да продължат мерките по ограничаване разпространението на заразата при пълното съдействие на МВР, а правителството да осигури лесното кандидатстване на животновъдите в България за средства по Регламент 652 на ЕК за осигуряване на добра биологична среда.

Във връзка с новата заплаха от африканска чума по свинете от север е необходимо незабавно свикване на националната епизоотична комисия, стриктен контрол по границата и организиране на ударно звено от специалисти за незабавна реакция при нов случай на зараза. Това са минималните превантивни мерки, за предотвратяване на голямата опасност за българското животновъдство.

Не ни трябва кризисен ПР, а кризисен щаб, който да овладее чумата по дребните преживни животни и да ограничи максимално разпространението на африканска чума по свинете, настъпваща от Румъния.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре