ДБГ изразява острото си възмущение срещу обявените вече планове на правителството за Бюджет 2019 г. Анонсът за увеличаване на заплатите на държавните служители е най-ясното доказателство, че бъдещият бюджет ще има за цел извършването на популистки разходи, с които ГЕРБ цели да купи любовта на част от избирателите за изборите през 2019 г. За поредна година констатираме, че извън това правителството да бръкне в джоба на всички българи и да даде събраните пари на малка част, то няма идея как да подобри стандарта на най-бедния народ в Европа. Налице е системен отказ от реформиране на фалирали сектори, като вътрешната сигурност.

Вчера беше обявено рекордно ниво на инфлацията - 3,3%. И това е преди очакваното шоково поскъпване на живота. Очевидно е от къде ГЕРБ ще вземе 1 млрд. лв. за увеличаване на заплатите на държавните служители – от повечето ДДС, което държавата ще събере от всички българи заради шоковия скок на цената на тока, горивата, парното, хляба, превозите и др.

Правителството трябваше да използва бюджета за догодина, за да разработи мерки за задържане и привличане на инвеститори, за подкрепа на малкия и среден бизнес. Намаляването на ДДС с 2% и въвеждането на минимален праг за регистрация по ДДС от 200 000 лв. би увеличило инвестициите в България. Вместо това държавата продължава да мачка частната инициатива през корупция, несигурност и постоянни промени в законодателството. Пример за това са и последните промени в АПК, които правят делата срещу държавния произвол по-трудно достъпни, скъпи и непрозрачни.

Припомняме, че местната администрация беше орязана на два пъти и хората там получават мизерни заплати, за разлика от множеството нефункциониращи органи в централната власт, какъвто беше анонсиран и вчера. Всеки пети работещ у нас получава заплата от държавния бюджет. Нещо повече, през последната година държавната администрация набъбна значително, като се откриха нови и все по-безсмислени щатове и агенции, чиято единствена цел е създаване на изкуствена заетост и устройването на партийни функционери.

От ДБГ категорично осъждаме отказа на ГЕРБ да оптимизира администрацията и заявяваме, че държавата има нужда от оптимален и добре мотивиран държавен апарат, не от администрация на партийни функционери.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре