Изпълнителният съвет на ПП „Движение България на гражданите“ счита, че предложеният от правителството законопроект, с който се блокира въвеждането на електронни лични карти, лишава гражданите от огромни възможности в бъдеще. Става дума за изменения, които се правят чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и чужди въоръжени сили, с които на практика се отлага с най-малко една година издаването на лични документи с чип.

Електронните лични карти щяха да спестят на българите стотици часове чакане по опашки и 50 % от разходите им за бюрокрация. Новите карти позволяват на хората да заявяват удостоверения, регистрации и всякакви актове без да стават от домашния си компютър или директно през мобилния си телефон. Личните карти с чип са и условие за провеждането на сигурно електронно гласуване, чрез което близо 2 милиона български граждани с труден достъп до секциите, щяха да получат реална възможност да се възползват от гарантираното им от Конституцията право да гласуват. Ние, от „Движение България на гражданите“, вече алармирахме компетентните органи, че в проектобюджета за 2019 г. няма предвидени средства за осигуряване на машинно и дистанционно електронно гласуване От ДБГ виждаме умишлен саботаж в бездействието на МВР, което близо 2 години не изпълни разпоредбите на закона за новите лични карти. Настояваме, че това не може да е оправдание за отлагане на електронните лични карти, а е причина за търсене на отговорност за безстопанственост от замесените длъжностни лица.
В случай, че такава не бъде поискана, това ще е поредното доказателство за фалша на многократните заявки на премиера Борисов, че електронното правителство е приоритет на ГЕРБ. „Движение България на гражданите“ определяме начинът на блокиране на електронните лични карти през преходните разпоредби на законопроект, който няма нищо общо с темата, като „парламентарен тарикатлък“. Това е поредната реформа, постигната трудно от Реформаторския блок в миналото НС, която правителството отлага. Призоваваме партиите, които целят подобряване на живота и облекчаване на бюджета на българските граждани, да окажат силен натиск за въвеждането на електронни лични карти още от началото на 2019 г.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре