Предложеният от ГЕРБ законопроект за гражданска конфискация на имуществото нарушава Конституцията и е авторитаризъм в действие. Това се казва в позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите. На 10 Декември депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл Законопроект за изменение на ЗПКОНПИ. Законопроектът дава право на Комисията за отнемане на имущество да конфискува собственост на хора, които са признати от съда за невинни или за които наказателното производство е прекратено. ГЕРБ дават лесен начин да се започне производство по конфискация на имуществото срещу всеки.

Достатъчно е да се повдигне едно скалъпено обвинение, което дори и 3 дни да не издържи, ще даде на КПКОНПИ зелена 
светлина да конфискува имуществото. Това е в противоречие и с решение на Върховния Касационен съд от миналата седмица, което изрично посочи, че конфискация на имуществото на невинни лица трябва незабавно да се преустанови. Предупреждаваме, че ако този закон се приеме, ще развърже ръцете на контролираната от управляващата върхушка Комисия да конфискува масово жилища, автомобили и други вещи, както правят тоталитарните режими, категорични са от ДБГ. Считаме, че законопроектът е в пряко нарушение на чл. 17 от Конституцията на Република България, който казва, че частната 
собственост е неприкосновена. Народното събрание не може да предвижда изключения от този конституционен текст, които не са подчинени на фундаментален обществен интерес. Отнемането на имущество на невинни хора допуска произвол на властта спрямо българските граждани и е единствено в интерес на управляващата партийна номенклатура, независимо коя е тя.

От ДБГ призоваваме демократично мислещите хора да се противопоставят заедно на тази поредна крачка на ГЕРБ към утвърждаване на пълзящата диктатура.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре