Регионални

Общинският съветник от ДБГ в Кърджали Стоян Георгиев е отправил питане до кмета на общината Хасан Азис – ще предприеме ли общинската администрация действия за привеждането на паметниците в града в добър вид и поддържането им.

В питането си той твърди, че паметниците, паметните плочи и барелефите към настоящия момент са в лошо състояние, като посочва паметниците на Капитан Петко войвода, Иван Вазов, в парк „Простор” и Жената с книгата. Подчертава, че са окислени и зацапани, на места пространствата около тях са силно замърсени и с графити. По този начин гражданите дори не обръщат внимание на онова, което паметниците изобразяват.

Питането е включено в дневния ред на предстоящото на 17 декември заседание на Общинския съвет. Стоян Георгиев е пожелал да получи от кмета писмен отговор на поставения въпрос.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

С бездействието си Столична община убива хора. Статистиката сочи, че хиляди умират годишно от белодробни заболявания, свързани с качеството на въздуха, който дишаме. Най-много страдат хората с хронични заболявания сърдечно-съдови и диабет, с астма, 1/3 от които деца, и с всевъзможни алергии, наречени “градски” алергии.

Проблемът с опасно мръсния въздух става все по-значим, но вместо сериозни и дългосрочни мерки, Столична община само имитира такива.
Призивите да не се използват личните автомобили, да не се паркира в центъра на София и въвеждане за един ден на „зелен билет“ за градския транспорт, са само „паническо“ гасене на пожар и опит да се избегнат сериозните въпроси и отговори за качеството на живот в една европейска столица с бюджет 1,5 млрд. лв.

За 10 години управление на ГЕРБ в София въздухът в столицата е 10 пъти по-мръсен.

Разтревожени от бездействието на общинарите и от липсата на дългосрочна стратегия за чистотата на въздуха в столицата
Ние, от Движение България на гражданите – София, задаваме 10 въпроса на Столична община:

1. Защо през топлите летни месеци, когато измерването на фините прахови частици не показваше високи стойности, Столична община загуби ценно време и не предложи адекватни решения.
2. Защо вместо “златния” завод за изгаряне на боклуци, общината не инвестира в мерки за подобряване чистотата на въздуха
3. Защо не бяха разработени и осъществени проекти за осигуряване на чист въздух през зимните месеци с европейско финансиране
4. Защо не бе създаден специален финансов фонд, който да гарантира бързото решаване на проблема.
5. Защо не беше изготвен план за поетапна подмяна на всички отоплителни уреди на твърдо гориво и въвеждане на стандарт и строг контрол върху качество на тези горива.
6. Защо, вместо пари за стиропор, не се вложиха средства за газифициране, което осигурява най-екологично чистото отопление.
7. Защо няма сила, която да спре използването на стари автомобилни гуми и битови отпадъци в определени райони на София.
8. Защо бе вдигната цената на билета за градския транспорт вдигна с 60 % , но т. нар. обновяване на автопарка бе сведено до доставките на автобуси с дизелов мотор вместо на газ?
9. Защо все още няма завършено околовръстно шосе, което да изведе част от трафика от града и да намали вредните емисии от задръстванията по сфетофарите.
10. Защо столичани не са информирни в какви дейности ще бъдат вложени очакваните от ЕК 100 млн. лв, които трябва до 2023г да осигурят чист въздух на София.

Ние от Движение България на гражданите питаме:

Г-жо Фандъкова, ще понесете ли политическата отговорност за всички ваши действия и бездействия, които причиняват тревогата и страданието на столичани от мръсния въздух в София.
В случай, че не видим бързи и адекватни действия от страна на Столична община, ДБГ ще призове гражданите на София на протест.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Управлението на ГЕРБ е фасадно, използващо методите на задкулисни договорки и глухо за гласа на народа, категоричен е общинският съветник Живко Табаков

Общинският съветник от ДБГ Живко Табаков напуска председателския пост в Комисията по туризъм, която оглавяваше от края на 2015 г. Решението си Табаков обяви по време на сесията на Общински съвет-Бургас минути, след като стана ясно, че няколко общински съветници са оттеглили подписите си от докладната записка за провеждане на местен референдум за по-чист въздух.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС – Бургас Живко Табаков ще има приемен ден за граждани в централата на „Движение България на гражданите“ – Бургас (улица „Фердинандова“ 2 Б).

Живко Табаков е член и на Постоянната комисия по международно сътрудничество, оперативни програми и неправителствени организации.

Общинският съветник ще се срещне с граждани на 22 ноември, четвъртък, от 13:30 до 16:30 часа в централата на ДБГ – Бургас.

Записванията се правят на телефон 0888 98 41 16.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Нагоре